minnesbild.blogg.se

Sanatoriet

Publicerad 2015-10-22 19:02:39 i Närke, Sanatorium,

Detta sanatorium ligger i örebro län. Det var ett såkallat jubileumssanatorium, vilket innebär att de uppfördes och drevs med medel från Konung Oscar den 2'.s jubileumsfond.
 
Detta sanatorium var avsett för tbc patienter över hela landet men, örebro län disponerade 18 vårdplatser. 30 vårdplatser var reserverade för vissa kategorier av statstjänstemän. Totalt kunde 104 patienter vårdas i huvudbyggnaden, dessutom ytterligare vardera 10 patienter i två sommarpaviljonger.
 
Byggnationen av sanatoriet påbörjades 1898, och det invigdes den 13 juli 1900. Flyglarna inrymde fyra vårdavdelningar, medan mittpartiet upptogs av dagrum, mottagningsrum, kontor och boningsrum. Vinkelrätt från mittpartiet utsträckte sig en ekonomibyggnad inrymmande köksavdelningen. Förutom huvudbyggnaden fanns ligghallar, bostäder för överläkare, syssloman och övrig personal, samt ett tiotal ekonomibyggnader såsom maskinhus, stall, svinhus, torvlada och garage. Vid sanatoriet fanns dessutom tvättinrättning, bageri, postanstalt och bibliotek, samt en trädgård med växthus.
 
För att minska uppvärmningskostnaderna inköptes den närbelägna Ambobergs mosse. Fr.o.m. 1904 och till början av 1930-talet uppvärmdes sanatoriet med torv från denna mosse. På sanatoriet
 
 ing
lär enligt en källa även ha förekommit brännvinstillverkning.
 
Fram till 1948 hade 11.168 patienter fått vård på sanatoriet. I och med att länssanatorier uppfördes, minskade behovet av vårdplatser. Dessutom minskade insjuknandefrekvensen i tuberkulos tack vare vaccination.
 
Som sanatorium avvecklades detta år 1953. Istället övergick det till att vara ett vårdhem för lättskötta psykiskt sjuka. fram till 1990. Efter det var det några år flyktingförläggning och igen är det i privat ägo.
 
Information ifrån Wikipedia
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela